VHDL Questions and Answers – Implementing Combinational Circuits with VHDL-2


This set of Tough VHDL Questions and Answers focuses on “Implementing Combinational Circuits with VHDL – 2”.

1. The process statement used in combinational circuits is called ______ process.
a) Combinational
b) Clocked
c) Unclocked
d) Sequential
View Answer

Answer: a
Explanation: The process, in which no clock signal is used, is called a combinational process. In a combinational process, the sensitivity list doesn’t include any clock signal for synchronization. In the case of sequential circuits the clock signal is used.

2. Why we need to include all the input signals in the sensitivity list of the process?
a) To monitor the output continuously
b) To monitor the input continuously
c) To make the circuit synthesizable by EDA tools
d) No special purpose
View Answer

Answer: b
Explanation: If the input signals are not in the sensitivity list of the process, then one can’t monitor the change in input. Any change in input signal will not change the output simultaneously by running the process again.

3. If only two bit vectors are allowed to use in the VHDL code, then how many number of MUX will be required to implement 4 to 1 MUX?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Since we have inputs with two bits only, so we can use 2 to 1 MUX to implement the required design. So, to design 4 to 1 MUX, we need 3 2 to 1 MUX and hence we can get the desired circuit by using 3 multiplexers.

4. A package is designed called mux4to1_package, in which a component called mux4to1 is defined, which is a 4 to 1 multiplexer. Now a user wants to design a 16 to 1 MUX by using the same component only, how many times he needs to use the PORT MAP statement?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The problem statement says that a 16:1 MUX is to be designed by using 4:1 multiplexers only. This can be done by using 5 numbers of 4 to 1 multiplexers. Here, 4 MUXs are required to collect all the inputs and one is used to select one from the 4 multiplexers outputs.

5. In designing a 2 to 1 demultiplexer with input d, output y and select line s, which of the following is a correct process statement?
a) PROCESS(d)
b) PROCESS(d(0), d(1), s)
c) PROCESS(d(0), d(1))
d) PROCESS(d, s, y)
View Answer

Answer: a
Explanation: In a combinational process, the sensitivity list must include all the inputs. For a 2 to 1 MUX, there must be 2 inputs which are d(0) and d(1); also the process should be sensitive to the select line, so s also should be in the sensitivity list.

6. The given code represents a convertor. Which kind of convertor it is?

a) Gray to BCD
b) 7 segment to BCD
c) BCD to gray
d) BCD to 7 segment display
View Answer

Answer: d
Explanation: Clearly, it is a BCD to 7 segment display convertor. This circuit takes a 4 bit BCD input and convert it into 7 bits output which may be used for LED output and hence the 7 segment display can be operated.

7. What is the function of below code?

a) To count number of ones in the given data
b) To count number of zeroes in the given data
c) To reverse the order of given data
d) To perform binary multiplication of two data inputs
View Answer

Answer: a
Explanation: Because a loop is used and din is monitored for every bit. If any bit in the din is one then the counter is incremented by one. Therefore, the code is counting the number of ones in a given vector of bits.

8. What will be the value of count output, if the data din is 11001111?

a) 6
b) 0110
c) 2
d) 0010
View Answer

Answer: b
Explanation: The count is a signal of bit vector type and hence the output will be a stream of bits. In this case there are 6 ones in the input, which corresponds to 0110 in the binary number system.

9. In the combinational process, the use of output signal in the sensitivity list is illegal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Though it is not illegal to use any output signal in the combinational process; but it is not good practice to do. The change in output will cause the process to run again which is not desirable. We can use the output signal in sensitivity list but it will not give desirable results.

10. A parity generator is a combinational circuit and is designed by using combinational process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A parity generator is a combinational circuit since its output depends on the present input only. Also, no clock signal is required to implement and synchronize the parity generator so it can be implemented by combinational process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VHDL.

To practice Tough questions and answers on all areas of VHDL, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.



Source link