Gene Manipulation Questions and Answers – Transgenic Technology


This set of Gene Manipulation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transgenic Technology”.

1. Transgenic technology is particularly advanced in _________
a) Plants
b) Animals
c) Mice
d) Bacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: Transgenic technology is particularly advanced in mice, where combinations of gene targeting, site-specific recombination and inducible transgene expression make it possible.

2. Inducible transgene expression controls ______ genes.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Inducible transgene expression makes it possible to activate and inactivate both transgenes and endogenous genes in a conditional manner.

3. Gene silencing involves ___________ genes.
a) Inhibitory
b) Activator
c) Inducer
d) Carcinogenic
View Answer

Answer: a
Explanation: Gene silencing does not involve direct modification of the target gene but rather the expression of inhibitory genes whose products interfere with expression of the target.

4. Which of the following expression allows the control of transgene expression?
a) Repressible
b) Inducible
c) Altered
d) Toxic
View Answer

Answer: b
Explanation: Inducible expression system allows transgene expression to be controlled by physical stimuli or the application of small modulators.

5. What is used to restrict transgene expression?
a) Promoter
b) Inducer
c) Silencer
d) Reporter
View Answer

Answer: a
Explanation: In both animals and plants, cell or tissue specific promoters are used to restrict transgene expression to certain areas of the organism.

6. In __________ it is useful to restrict transgene expression to mammary glands.
a) Reptiles
b) Plants
c) Xenopus
d) Mammals
View Answer

Answer: d
Explanation: In mammals, it is useful to restrict the transgene expression to mammary glands. This is done so that recombinant proteins can be recovered from milk.

7. In plants, it is useful to restrict transgene expression to seeds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is useful to restrict transgene expression in plants to the seeds. Seeds provide a stable environment for protein accumulation.

8. Drosophila heat-shock promoter is an example of ___________
a) Synthetic
b) Toxic
c) Naturally occurring
d) Rare
View Answer

Answer: c
Explanation: Most cells respond to elevated temperature by synthesizing heat-shock proteins, which include molecular chaperones and other proteins.

9. Hsp70 promoter of Drosophila, _________ the gene.
a) Acidifies
b) Neutralizes
c) Inactivates
d) Activates
View Answer

Answer: c
Explanation: In transgenic flies, any gene linked to the hsp70 promoter is more or less inactive at room temperature, but high-level expression in all cells can be induced.

10. Inducible promoters do not respond to chemicals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Most inducible promoters used to control transgene expression respond to chemicals, which must be supplied to the transformed cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Vector Biology & Gene Manipulation.

To practice all areas of Vector Biology & Gene Manipulation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.



Source link

Gene Manipulation Questions and Answers – Large Scale Mutagenesis and Interference


This set of Gene Manipulation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Large Scale Mutagenesis and Interference”.

1. Mutations can be introduced by ____________
a) Cloning
b) Recombination
c) Ligation
d) Gene targeting
View Answer

Answer: d
Explanation: Mutations can be introduced into predefined genes in vivo through a process termed as gene targeting which involves homologous recombination.

2. Gene-knockout is the generation of a null-gene.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the aim is to inactivate the target gene completely and generate a null allele, the term gene knockout is often used.

3. Embryonic stem cells are __________
a) Totipotent
b) Pluripotent
c) Dead
d) Multipotent
View Answer

Answer: b
Explanation: Embryonic stem cells can be cultured like any established cell line, but they are derived from the very early mouse embryo and are therefore pluripotent.

4. The only organism in which systematic gene targeting has been achieved is ____________
a) Mouse
b) Drosophila
c) Fish
d) Yeast
View Answer

Answer: d
Explanation: The only organism in which systematic gene targeting has been achieved is the yeast Saccharomyces Cerevisiae. Its genome contains about 6000 open reading frames.

5. The EUROFAN project involves the use of _________ generated cassettes.
a) PCR
b) Ultracentrifugation
c) Electroporation
d) Cloning
View Answer

Answer: a
Explanation: The EUROFAN project involves the use of PCR-generated cassettes in which a selectable marker is placed between 50 basepair elements.

6. Genome-wide random mutagenesis is applicable to _________
a) Fish
b) Mammals
c) All organisms
d) Bacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: Saturation mutagenesis has been used for many years to identify mutations affecting specific crucial biological processes.

7. Insertional mutagenesis facilitates __________
a) Cloning
b) PCR
c) Recombination
d) Centrifugation
View Answer

Answer: c
Explanation: Insertional mutagenesis leaves a DNA tag in the interrupted gene, which facilitates cloning and gene identification. It is the most popular mutagenesis strategy.

8. Ribozymes are _________ molecules.
a) Toxic
b) Large
c) DNA
d) Catalytic
View Answer

Answer: d
Explanation: Ribozymes are catalytic molecules that destroy targeted MRNAs. They carry out site-specific cleavage and ligation reactions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Vector Biology & Gene Manipulation.

To practice all areas of Vector Biology & Gene Manipulation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.



Source link