Gene Manipulation Questions and Answers – Gene Targeting and Transfer in Plants


This set of Gene Manipulation Assessment Questions and Answers focuses on “Gene Targeting and Transfer in Plants”.

1. When was the first stable transmission of DNA into plants reported?
a) 1971
b) 1981
c) 1940
d) 1950
View Answer

Answer: b
Explanation: The introduction of foreign DNA into a plant followed by stable transmission through the germline was first demonstrated in 1981.

2. Which was the first transgenic plant generated?
a) Cumin
b) Tobacco
c) Basil
d) Tomato
View Answer

Answer: b
Explanation: The first transgenic plant generated was that of tobacco. Soil bacterium was used as a vector for transferring exogenous DNA into the plant.

3. Plant viruses are _______ vectors.
a) Integrative
b) Replacement
c) Episomal
d) Artificial
View Answer

Answer: c
Explanation: Plant viruses have been developed as versatile episomal vectors, allowing high level transient gene expression.

4. Differentiated plant tissue shows high degree of _________
a) Inactivity
b) Toxicity
c) Growth
d) Plasticity
View Answer

Answer: d
Explanation: A fundamental difference between animals and plants is that organized, differentiated plant tissue shows a high degree of developmental plasticity.

5. Callus tissue is derived from ________
a) Trunk
b) Root
c) Leaf
d) Seed
View Answer

Answer: d
Explanation: Seed derived callus tissue may be able to regenerate an entirely new plant under appropriate culture conditions. Depending on different species, different cultures can be obtained.

6. Tissue culture step is necessary for producing transgenic plants.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For most plant species, some form of tissue culture step is therefore necessary for the successful production of transgenic plants.

7. Need of tissue culture is minimized or eliminated if ___________ is used.
a) Leaf
b) Whole plant
c) Root
d) Seed
View Answer

Answer: b
Explanation: There is an increasing interest in the use of whole plant transformation strategies, in which the need for tissue culture is minimized or eliminated.

8. In which cultures, cells are maintained in an undifferentiated state?
a) Leaf
b) Root
c) Stem
d) Callus
View Answer

Answer: d
Explanation: Callus cultures are established under conditions that maintain cells in an undifferentiated state. Plant tissue culture is required for most procedures.

9. Explants are plant ________________
a) Living tissue
b) Stems
c) Roots
d) Seeds
View Answer

Answer: a
Explanation: Tissue culture is the process whereby small pieces of living tissue (explants) are isolated from an organism and grown aseptically.

10. Undetermined cells are capable of _____________
a) Growth
b) Proliferation
c) Toxication
d) Protein production
View Answer

Answer: b
Explanation: For successful plant tissue culture it is best to start with an explant rich in undetermined cells because such cells are capable of rapid proliferation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Vector Biology & Gene Manipulation.

To practice all areas of Gene Manipulation Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.



Source link